Passa al contingut principal

MONOMITE



EL MONOMITE - VIATGE DE L'HEROI

Joseph Campbell i la seva teoria del monomite pot explicar el camí de la vida de les persones.

Segons Campbell, som l'heroi i aquest viatge ens és comú a tots. El símbol de l'heroi apunta cap a aquesta part de nosaltres que necessita desenvolupar-se i que freqüentment ha de resoldre els desafiaments plantejats tant pel seu propi inconscient com per la seva societat. 

Aquest viatge de l'heroi està compost per 3 fases i 17 passos, aquests poden canviar d'ordre depenent de l'heroi.

1. La sortida
2. La iniciació
3. El retorn

En "La sortida" hi trobem els cinc primers passos.

- La trucada a l'aventura: l'aventura comença quan l'heroi rep una amenaça o es troba en mig d'un problema.

-  El rebuig a la trucada: en alguns casos l'heroi rebutja aquesta trucada i es nega a anar a l'aventura, quan això succeeix, l'heroi pateix i la seva vida per significat. En altres casos aquesta trucada és acceptada.

- L'ajuda sobrenatural: després d'acceptar la trucada, aquest heroi rebrà consells i assessorament especials per afrontar aquesta aventura.

- El creuament del primer llindar: l'heroi abandona el món normal i creua "la porta" que el condueix al nou món.

- El ventre de la balena: l'heroi es transforma i passa a estar llest per les noves que tenim per davant.

En "La iniciació" hi trobem els sis pròxims passos.

- El camí de les proves: l'heroi ha de superar una série de proves i obstacles que començen a transformar-lo.

- Trobada amb la deesa: En aquest punt l'heroi troba matrimoni amb una noia i descobreix l'amor, això representa el domini sobre la vida.

- La dona com a temptadora: l'heroi ja ha expandit la seva consciència i és capaç de diferenciar entre veritat i la visió subjectiva que té. Això pot tenir consecuències com el rebuig de la figura de la dona.

- Expiació amb el pare: l'heroi es reconcilia amb una figura paterna i autoritària que li permet compendre's a si mateix.

- Apoteosis: l'heroi canvia la idea que té sobre la realitat i té l'habilitat de fer coses noves i veure des d'un altre punt de vista.

- El do final: l'heroi està llest per obtenir la recompensa d'allò que ha anat a buscar i la meta ha estat aconseguida.

En "El retorn" hi trobem els últims sis passos.

- El rebuig al retorn: l'heroi ha trobat la il·luminació i avegades pot refusar tornar a l'anterior món.

- El vol màgic: l'heroi ha de fugir volant d'algun mal per tornar al seu punt de partida.

- El rescat extern: l'heroi ha de ser rescatat per forces del món ordinari ja que l'ego ha fet que es negui  a tornar.

- El creuament del llindar: l'heroi torna al món comú i l'accepta com a món real.

- Llibertat per viure: l'heroi otorga la benedicció a la humanitat.






BIBLIOGRAFIES

https://www.davidestebancubero.com/55-como-aplicar-viaje-del-heroe/

http://martaudiovisual.blogspot.com/2014/01/joseph-cambell-i-la-seva-teoria-del.html

http://rojointenso.net/mybb/showthread.php?tid=8068



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LLEIS DE GESTALT

LLEIS DE GESTALT Les lleis de Gestalt son unes teories que demostren que el cervell humà organitza els elements percebuts en forma de configuracions o gestalts. Transforma el que rep en quelcom nou, creat a partir dels elements que ha percebut per fer-ho coherent.  Tenim 6 lleis 1. Llei de figura i fons: depenent de com vulguis mirar el fons, veuràs una figura/silueta o una altra.        2. Llei de la bona forma: consisteix en organitztar els elements rebuts en formes lo més simples possibles. 3. Llei del tancament: llei en la qual el nostre cervell tendeix a tancar o acabar les figures i imatges que veu. 4. Llei de contrast: la posició relativa dels diferents elements de la imatge incideixen sobre l'atribució de qualitats d'ells mateixos, com per exemple el tamany.   5. Llei de similitud: la nostra percepció tendeix a associar els elements que tenen propietats semblants, com pot ser la forma, el color, la direcció. En la

WEBQUEST SOBRE EL MÓN DEL CÒMIC

WEBQUEST SOBRE EL MÓN DEL CÒMIC STAN LEE: Escriptor, guionista, actor ocasional, editor i productor americà, cocreador de superherois clàssics de Marvel Comics en la dècada de 1960. Stan Lee va introduir així la complexitat de caràcter i personalitat en el món del gènere superheroic. A més a més va ser durant anys el cap de Marvel Comics. YELLOW KID: Va ser un còmic creat al 1895 per Richard Felton, publicat per primera vegada al diari New York World. Aquest còmic explica la història d'un nen vestit de groc que representa la forma de vida de les persones de classes socials més baixes d'aquella època. The Yellow Kid va ser el primer còmic que incorporava bafarades amb el text escrit dins i el relat apareixia sencer mitjançant una seqüència d'imatges consecutives. BUCK ROGERS: És una sèrie de televisió nord-americana d'aventures i ciència-ficció produïda per Universal Studios. La sèrie es va emetre durant dues temporades, entre 1979 i 1981, i l'episodi pilot es va est