Passa al contingut principal

WEBQUEST SOBRE EL MÓN DEL CÒMIC


WEBQUEST SOBRE EL MÓN DEL CÒMIC
STAN LEE: Escriptor, guionista, actor ocasional, editor i productor americà, cocreador de superherois clàssics de Marvel Comics en la dècada de 1960. Stan Lee va introduir així la complexitat de caràcter i personalitat en el món del gènere superheroic. A més a més va ser durant anys el cap de Marvel Comics.
YELLOW KID: Va ser un còmic creat al 1895 per Richard Felton, publicat per primera vegada al diari New York World. Aquest còmic explica la història d'un nen vestit de groc que representa la forma de vida de les persones de classes socials més baixes d'aquella època. The Yellow Kid va ser el primer còmic que incorporava bafarades amb el text escrit dins i el relat apareixia sencer mitjançant una seqüència d'imatges consecutives.
BUCK ROGERS: És una sèrie de televisió nord-americana d'aventures i ciència-ficció produïda per Universal Studios. La sèrie es va emetre durant dues temporades, entre 1979 i 1981, i l'episodi pilot es va estrenar com a llargmetratge, sis mesos abans que la sèrie s'emetés per televisió. Totes dues es basen en el personatge de Buck Rogers, creat l'any 1928 per Philip Francis Nowlan i que ja havia estat presentat en còmic.

WILL EISNER: Va néixer el 6 març de 1917 a Brooklyn, i va morir el 3 de gener a Florida. Va ser un dibuixant i guionista molt influent de còmics estaTunidencs. Va crear el famós personatge The Spirit, i fou el primer autor de còmic en aplicar el format de novel·la gràfica.
Eisner va ser un gegant del còmic no només pel seu estil, per la seva innovadora distribució de les vinyetes, pel seu ús del color, o per les seves històries originals i les seves novel·les gràfiques humanes i profundes.

MARVEL: És el segell principal i marca de Marvel Worldwide Inc., anteriorment Marvel Publishing Inc. i Marvel Comics Group, editor de còmics-books i mitjans de comunicació americans. Fundada el 1939 com a editorial de còmics de superherois, amb el nom de Timely Publications, Marvel es va fundar el 1939 com a Timely Publications i, a principis dels anys cinquanta, es coneixia generalment com Atlas Comics. El nom de Marvel Comics prové del primer còmic que va publicar.

DICK TRACY: És una tira còmica on el protagonista és el detectiu Dick Tracy. Va ser creat per Chester Gould, i el primer cop en ser publicada va ser el 4 d'octubre de 1931. Va ser distribuit per Chicago Tribune New Yoek Syndicate. El polícia i detectiu Dick Tracy actua en contra de qualsevol crim organitzat. El detectiu de còmic troba la seva vida completament complicada quan Mahoney respira avenços cap a ell mentre tracta de lluitar contra la màfia unida de Big Boy Caprice.
BLACK HOLE: És una sèrie limitada de dotze exemplars. L'escriptor i il·lustrador va ser Charles Burns. Publicada per primera vegada per Kitchen Sink Press, i després pEr Fantagraphics. La història d'aquests còmics tracta sobre les conseqüèNcies d'una malaltia de transmissió sexual que causa unes greus mutacions en els adolescents. Burns deia que les mutacions es podien interpretar com una metàfora de l'adolescència, el despertar sexual i l'evolució cap a l'edat adulta.

ALAN MOORE: És una vertadera llegenda vivent del còmic, molts dels seus treballs són considerats com a grans obres mestres d'aquest gènere. L'obra de Moore és reconeguda per aportar una maduresa i una sensibilitat pròpies de la literatura a un mitjà escàs en aquests atributs. A més d'incloure sovint temes adults en els seus relats, Moore ha expandit les possibilitats expressives del còmic per mitjà de la creació d'efectes narratius específics del mitjà i l'experimentació de diverses combinacions de text i imatge.
BLANKETS: És una història autobiogràfica que explica la infància i l'adolescència de l'autor, Craig Thompson, en un petit poble rural i molt religiós d'Estats Units. Craig passa una infància difícil, entre les maltractaments i els abusos que pateix al col·legi i la severitat dels seus pares. La història aborda la relació amb el seu germà petit, el seu amor pel dibuix i la imaginació, i el canvi que es produeix en la seva vida a l'arribar a l'adolescència i conèixer a Raina, una noia que es troba i s'enamora. Té metàfores i recursos narratives per parlar-nos dels temes universals que preocupen a tots. Aquests temes són la família, l'amor, la solitud, la perduda, la recerca de la pròpia identitat.

KATSUHIRO OTOMO: És un dibuixant de manga, director d'animació i guionista tant de manga com d'animació. És conegut sobretot per la direcció d'Akira, una de les pel·lícules més influents de l'animació, així com per ser l'artista de manga original en què es basa la pel·lícula.

SCOTT PILGRIM: És una sèrie de novel·les gràfiques dibuixada per Bryan Lee O'Malley. El primer volum es va publicar al 2004 i el darrer ho va fer al 2010. En el còmic, es narra la història de Scott Pilgrim, un jove que intentarà una noia anomenada Ramona Flowers. Encara que part com una comèdia romàntica, al llarg de tota l'obra es presenten múltiples referències a la cultura popular com a videojocs, música o còmics entre altres aspectes.

WARREN ELLIS: És un guionista de còmics, però també ha escrit novel·les, ha col·laborat en videojocs i creat guions per a televisió. En general, la carrera d'Ellis s'ha mogut entre el corrent principal del còmic de superherois i la creació de petites sèries limitades d'històries independents.

ROBERTO ALCÁZAR: És un personatge de ficció de còmic, i una sèrie de còmic publicada per l'Editorial Valenciana entre el 1940 i el 1976, amb guió de Juan Puerto, entre d'altres i dibuixos de Eduardo Vañó Pastor. Els protagonistes de la sèrie són Roberto Alcázar, que en els seus inicis era un aventurer, doncs es titulava, Roberto Alcázar, el intrépido aventurero español, però que ben aviat va passar a ser un detectiu, acompanyat de l'altre protagonista un noi de catorze anys, anomenat Pedrín.

JOE SHUSTER: Era un dibuixant de còmic canadenc, conegut per ser el co-creador, amb l'escriptor Jerry Siegel del personatge de còmic Superman, publicat per primera vegada l' Action Comics nº1. 

FRANCISCO IBAÑEZ: És un prolífic dibuixant de còmics català en castellà. És el creador de gran quantitat de sèries humorístiques, com Mortadelo i Filemón. A Espanya moltes de les seves sèries es perceben encara com una icona essencial de la vida de diverses generacions i molts altres dibuixants posteriors de còmic reconeixen la seva gran influència.


OSAMU TEZUKA: Entusiasmat pel gènere d'animació, va començar a dibuixar quan encara era un nen. Els horrors de la Segona Guerra Mundial també van marcar la seva sensibilitat i va procurar transmetre amb els seus dibuixos missatges optimistes, humanitaris i ambientals. Va realitzar aproximadament uns 700 mànigues, va dibuixar més de 150.000 pàgines i va realitzar més de 60 pel·lícules en 35 anys.
FRANK MILLER: És més conegut per les seves divertides pel·lícules de còmic amb personatges com Batman i Daredevil. Sovint presenta personatges que són assassinats, desfigurats o mortalment ferits, només per ser reconstruïts quirúrgicament més forts i més mortals que abans. Els seus herois són persones extremadament morals que sobreviuen en un entorn cruel.

HAYAO MIYAZAKI: És un destacat director, productor, animador, guiOnista, director i il·lustrador d'animació japonès. Cofundador de l'estudi Ghibli, juntament amb Isao Takahata, és considerat un dels grans mestres de l'animació japonesa a nivell internacional.

HERGÉ: Georges Prosper Remi va ser un historietista belga, més conegut pel pseudònim artístic d'Hergé. Hergé va ser el creador de Les aventures de Tintín que a dia d'avui segueix exercint una important influència en el món de la historieta, particularment a Europa.

BONE: És una sèrie de còmic independent, publicada en 55 números entre el 1991 i el 2004, escrita i dibuixada per l'americà Jeff Smith. Els seus dibuixos en blanc i negre, estan inspirats en els dibuixos animats i en les tires còmiques.

MIKE MIGNOLA: Nascut a Califòrnia. Publica els seus primers dibuixos en The Comic Reader i debuta professionalment el 1982 per Marvel. Després passa a col·laborar en DC Comics il·lustrant minisèries com Superman: Mundo de Krypton , Odissea còsmica i Batman. El 1993 crea per a Dark Horse seva obra més cèlebre: Hellboy.

DC: DC Comics és una editorial de còmics nord-americana. Forma part de DC Entertainment, empreses que conformen Warner Bros Entertainment. Va ser fundada el 1934 sota el nom National Allied Publications, per després prendre el nom de DC Comics. Les inicials «DC» són una abreviatura de Detectiu Còmics, un dels primers títols emblemàtics de la companyia. Entre alguns dels seus personatges més emblemàtics es troben Superman, Batman, la Dona Meravella, Flash, Llanterna Verda, Aquaman, Fletxa Verda, Supergirl.

UDERZO I GOSCINY: Va ser un dibuixant i guionista de còmics francès. És un dels autors francesos de més èxit a tot el món, amb més de 500 milions de llibres venuts, traduïts a més de trenta idiomes. Les seves creacions més famoses són: Astèrix, el Gal (juntament amb Albert Uderzo a la revista Pilote, l'any 1959); Lucky Luke (amb Morris), o el Gran Visir Iznogoud.

NEIL GAIMAN: És el creador més venut del New York Times de la sèrie de còmics Sandman, molt popular i innovadorA. Gaiman també és autor de molts llibres, contes, pel·lícules i novel·les gràfiques per a lectors de totes les edats. Descrit pel New York Times com a escriptor de regals.

FLASH GORDON: És un personatge de ficció de còmic, aquest personatge va ser creat pel dibuixant Alex Raymond el 7 de gener del 1934 per al King Features Syndicate, com a pàgina dominical. Malgrat haver estat creat inicialment per competir amb les aventures de Buck Rogers en el terreny de la ciència-ficció, ràpidament va desenvolupar més popularitat i va esdevenir més perdurable en el temps.

JOE SACCO: És un caricaturista i periodista maltès i nord-americà. És més conegut pel seu periodisme de còmics, en particular en els llibres Palestina i Notes al peu de Gaza, sobre relacions entre israelians i palestins.

100 BULLETS: És un videojoc d'acció basat en el còmic 100 Bullets fet per DC Comics i Vertigo, escrit per Brian Azzarello i il·lustració per part d'Eduardo Risso.
MOEBIUS: Jean Henri Gaston Giraud va ser un artista, dibuixant i escriptor francès que treballava en la tradició franco-belga.Les seves obres més famoses inclouen la sèrie Blueberry, creada amb l'escriptor Jean-Michel Charlier, amb un dels primers antihéroes dels comics occidentals.
VERTIGO: És una marca de l'editor nord-americà de còmics DC Comics . Va ser creada el 1993 per publicar històries amb continguts més gràfics o adults que no podien encaixar dins de les restriccions de l'Autoritat del Codi de Comics, cosa que permetria una llibertat més creativa que la principal impremta de DC. Aquests còmics eren lliures de contenir violència explícita, substància i abús de drogues, la sexualitat, la nuesa, la profanació i altres temes controvertits.

ALEX ROSS: És un dels artistes de còmics més respectats del món. Les seves obres més recents per a DC inclouen la sèrie èpica "Justice" presentant la Justice League of AmericaRoss. També ha aplicat les seves habilitats artístiques a projectes externs amb arrels de còmic.
MAUS: És una novel·la gràfica del dibuixant nord-americà d'origen polonès Art Spiegelman que relata com son pare va sobreviure a l'Holocaust com a jueu a la Polònia de la Segona Guerra Mundial, al camp de concentració d'Auschwitz. Aquest treball fou guardonat el 1992 amb el premi Pulitzer.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LLEIS DE GESTALT

LLEIS DE GESTALT Les lleis de Gestalt son unes teories que demostren que el cervell humà organitza els elements percebuts en forma de configuracions o gestalts. Transforma el que rep en quelcom nou, creat a partir dels elements que ha percebut per fer-ho coherent.  Tenim 6 lleis 1. Llei de figura i fons: depenent de com vulguis mirar el fons, veuràs una figura/silueta o una altra.        2. Llei de la bona forma: consisteix en organitztar els elements rebuts en formes lo més simples possibles. 3. Llei del tancament: llei en la qual el nostre cervell tendeix a tancar o acabar les figures i imatges que veu. 4. Llei de contrast: la posició relativa dels diferents elements de la imatge incideixen sobre l'atribució de qualitats d'ells mateixos, com per exemple el tamany.   5. Llei de similitud: la nostra percepció tendeix a associar els elements que tenen propietats semblants, com pot ser la forma, el color, la direcció. En la